Egészséges kapcsolatok vagy toxikus kötések

– amikor sérül a szeretet

Egészséges kapcsolatok vagy  toxikus kötések

 

Talán ismerős valahonnan a következő helyzet:
Valaki nagyon szeretne egy célt elérni, ehhez  találkozni valakivel, készül rá, szóval fontos számára az esemény és végül elkésik, elalszik, beteg lesz vagy valami hülyeség miatt mégsem megy el stb.

Vagy pl. ezek:
    …nem tud kilépni egy ártó kapcsolatból vagy legközelebb újra hasonlót választ
    …a “húzd meg – ereszd meg”, “szeretlek is meg nem is” kapcsolatok
    …méltatlan kompromisszum
    …egész életében “jó gyerek” marad
    …saját szükségletek alárendelése, mert “megértem” a másikat
    …különböző függések
    …az élet valamilyen területén nem tud átlépni egy bizonyos határt, hogy sikeres legyen 
    …tudja mi a jó neki és mégsem képes abba az irányba menni
     …valami meghatározhatatlan hiány érzése

 

 

Tudatosan vagy tudattalanul saját magát alárendeli  valaki másokért, mások elismeréséért, azért, hogy szeressék és elfogadják. Sokszor ez észrevétlen történik, hiszen az illetőnek van már gyakorlata benne (sok izmosra gyúrt idegpálya) és az egészségtelen helyzet szinte természetessé válik.


Ilyenkor önmagukban nem érnek sokat a “spirituális jó tanácsok”, közhelyek és frázisok, mint “Engedd el, Lépj ki az egészségtelen helyzetből, Változtass, Légy Önmagad”  blabla… 

Legfeljebb az amúgy is jelenlevő feszültséget, “a nem vagyok képes rá, szóval még nagyobb baj van velem” érzését fokozzák.

Valami visszahúzza, nem engedi tovább. Lehetséges, hogy ezek mögött a tünetek mögött toxikus kötés áll.


Mit is jelent a toxikus kapcsolat, kötés és hogyan kapcsolódik a hawaii  tradíciókhoz?


Hawaii  szellemi hagyományokban nagy hangsúlyt helyeztek a harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatokra, hiszen kapcsolataink minősége nagymértékben meghatározza fizikai, mentális és érzelmi egészségünket. Egy közösség, család akkor működik jól, ha a tagok szeretetet táplálnak egymás iránt és így mindenki jól érzi magát.

A Huna azt mondja: „ALOHA – A szeretet az, ami boldoggá és egészségessé tesz.”
Igen, szeretet nélkül nincs élet.

A valódi szeretet nem egy érzés, a szeretet LÉTÁLLAPOT, amiben boldogok vagyunk. Magas frekvencia, az Univerzumot összetartó erő. Ebben az állapotban nagy a MANA, az életerő, az élet áramlásban vagyunk. Jókor vagyunk jó helyen. Könnyedén.

Megéljük az élet örömét és megosztjuk másokkal.


A kapcsolódás köztünk és mások (ember, természet, univerzum, isten.. ) nemcsak a látható fizikai síkon történik, hanem a fizikai szemmel nem látható finom terekben is.


KALA – „Nincsenek határok.” –, ennek egyik jelentése, hogy nincsenek határok köztem és közted, nincsenek határok köztem és a Mindenség között. Nem vagyunk elválasztva, még ha a szétválasztottság illúziójában élünk is.


Kicsit távolabbról szemlélve a létezés egy bonyolult kapcsolati háló. Az élet megnyilvánult formái  folyamatos, dinamikus kölcsönhatásban állnak egymással.


Hogy tudjuk ebben a változó folyamatban a szeretetet megtapasztalni?


Minden kapcsolat energetikai kapcsolódás is.

A tradicionális Ho’oponopono megvizsgálja az emberek közötti érzelmi valóságban létező szálakat, az ú.n. AKA szálakat. Vagyis megnézi mi van a jéghegy csúcsa alatt. Ezek a szálak, zsinórok fontos információt adnak egy kapcsolat minőségéről. 

Áramolhat szeretet, hála, tisztelet nagyrabecsülés illetve félelem, harag, ragaszkodás stb.  Megállapítható a kapcsolat  tápláló vagy destruktív volta és a két véglet közötti összes árnyalat.


Toxikus kapcsolatok, kötések kialakulása? Mi lehet  a következménye?


Emberi létünk alapjához az “énünk” magjához, az alapvető önazonossághoz kötődik. Akkor alakul ki, amikor még építjük az identitásunkat.


Elsődleges szint: Általában a gyerekkor.


Hogyan lehet, hogy a szabad szellemként született emberi lénnyel ez történik?
Képzeljük el magunkat egy pillanatra kicsi gyerekként. A szüleink szeretetétől függünk, ezen múlik a létünk. Ám sok esetben szüleink nem tudnak feltétel nélkül szeretni és elfogadni. (Ezért nem érdemes haragudni rájuk vagy okolni őket,  azt adták tovább, amit adni tudtak.)
A kicsi gyerek szemével a szülők vagy felnevelők „nagyok és erősek”. A gyerek függ tőlük és igyekszik elfogadhatóvá válni. Erős az igénye a szeretetre és a támogatásra. Ezért elutasítja önmaga egyik részét, mert csak így érzi magát „elfogadhatónak” és igazodik a családi szabályrendszerhez.
Elég egy “megfelelő pillanatban” mondott kritika, vélemény pl. a gyerek valami “rosszat csinál” vagy azt hiszi hogy “rosszat csinál”, a bűntudat érzése utat enged a toxikus kötés létrejöttének.
Így történhet az identitás elvesztése, hamis énkép önmagunkról, átalakulása a feltételekhez kötött szeretet miatt. Az  (ön)bizalom hiánya, alárendelődés.


A Huna szerint van egy spirituális „gerincünk” egy csatorna amin keresztül érkezik a lélek egy tiszta „én vagyok„ állapottal. Ehhez kapcsolódik aztán a sérülés során a kihasználható, szerethetetlen, vesztes, rossz stb. címke, ami a spirituális gerincben hozzátapad a tiszta én vagyok állapothoz.
A mérgező kötés jellemzője, hogy nem tudunk róla. Vagy annyira régen történt, hogy nem emlékszünk rá vagy annyira fájdalmas, hogy jobb nem tudni.
Egy biztos, valahol ott bujkál belül valami rossz érzése. Egy fekete darab az önazonosulásban.
Az érzelmi világban megjelenési formái általában lánc, vas, fekete sisak, póráz, kampó, beton stb.


Másodlagos szint:


Amikor az ember élete során újból „bevonzza” a kötéshez illő helyzeteket, személyeket. Vagy bizonyos élethelyzetekben ezek a kötések „felébrednek”, aktivizálódnak.
Pl. Valaki valamit nagyon szeretne, éppen tenni kellene egy lépést és valami történik:   Elfelejti, elfárad, elkésik, elalszik, megbetegszik vagy egyszerűen képtelen rá vagy hirtelen mégsem tartja fontosnak.
A kötés aktivizálódik, ha valami fel akarja bontani a struktúrát. Ezeket hívjuk önszabotáló folyamatoknak. Az érintett nem tudja igazából kifejezni önmagát, megélni önmaga teljességét és ez kihat az életére.


Életünk során a szülőkön kívül természetesen másoktól is “becsúszhatnak észrevétlenül ilyen megkérdőjelezhetetlen igazságok”. Mindenkitől, aki fontos az érintettnek. Ilyenek lehetnek pl. tanárok, barátok, a társ és nem utolsó sorban a spirituális tanítók.
Itt is, mint mindenben nagy szerepe van a tudatosságnak.

Alap kérdés: “Kire hallgatsz vagyis kinek adod át a hatalmat önmagad szeretete helyett?”

A hiedelmek észrevétlenül becsúszhatnak és megkérdőjelezhetetlen igazsággá válhatnak.


A jó hír, hogy a mérgező kötés átalakítható, az elveszett rész integrálható és visszatérhetünk egy teljesebb önmagunkhoz. Lehetőségünk van  kapcsolataink áttekintésére, a kötések felismerésére. Az AKA zsinórokon áramló információ  átalakításra, eltűnt részeink újbóli integrálására.
A toxikus kötések feloldása egyik területe a  kifinomult  érzékkel rendelkező  hawaii  tradícióknak.

Ha szeretnél a témával közelebbről megismerkedni, AKA szálakat felismerni, akkor jó szívvel ajánlom a következő workshopot mentálisan egészséges emberek részére:

 

https://szabadaramlas.hu/huna-hawaii-szellemi-tradiciok/huna-a-bolcsesseg-hawaii-utja/

 

 

Egészséges kapcsolatok vagy  toxikus kötések

Egészséges kapcsolatok vagy toxikus kötések