Aloha Hawai’i  1.rész   – Mi Magazinban megjelent cikkek

 

Aloha Hawai’i 1. rész

 

Hawai’i szigeteiről a legtöbb embernek van valamilyen kép a fejében. Pálmafák, hullámzó óceán, szörfösök, színes  ingek, koktélok. A hely maga a paradicsom. Hawai’i azonban nem csak turista paradicsom, nem csak természeti szépségéről híres, hanem gazdag szellemi ajándékok terén is. A hawaii emberek kedvesek, barátságosak, vidámak, őszinték és szeretik az életet. Jelen van egy különleges energia. Aloha életérzés.

ALOHA a legismertebb hawaii szó, szinte mindenki tudja, hogy így köszönnek a távoli Hawai’i szigeteken. Talán az is ismert, hogy a szó szeretetet is jelent. Az ALOHA nemcsak üdvözlés és nemcsak egy érzés.  A szó jelentése túlmutat minden szokásos definíción.

ALOHA az élet örömének megosztása  

ALO – megosztás a jelen pillanatban

OHA – öröm, boldogság

HA – a lélegzet, az élet lélegzete, levegő elem

Egy pillanatra álljunk meg és időzzünk el a fenti jelentésnél.

Az ALOHA néhány aspektusa:
  • Az élet lélegzete
  • A létezés esszenciája
  • A kapcsolatok esszenciája – az egymás iránti megbecsülés, tisztelet és szeretet
  • Spirituális törvény – hogyan bánjunk egymással és önmagunkkal
  • A szeretet és az életerő kapcsolata

Aloha kedvesség, jóindulat, megértés, bizalom, gondoskodás, becsületesség.  Aloha a jóllét, a derű, az élet örömének forrása, a Teremtés harmóniájában való létezés.

Az ősi Hawai’in különösen fontosnak tartották a kapcsolatok gondozását, probléma esetén annak megoldását. Tudták, ha a családban – Ohana – valakinek problémája van, az kihat az egész közösség életére. Azokban az időkben Hawai’in közösségekben éltek vagyis a létezés alapja az Ohana, a család,  a közösség volt. Az Ohana támogató, gondoskodó, együttműködő közösség. A mi értelmezésünk szerinti családon túl beletartoznak az elődeink is. A kultúrában kiemelt tisztelet övezte  az ősök szellemét. Az Ohana része mindenki, akit befogadunk és a szívünkbe zárunk.

 

A harmónia, a szereteten alapuló kapcsolatok, az életerő és öröm áramlása, az istenihez való tartozás megélése természetes volt az ősi Hawai’in.

Kapcsolódás

Létünk alapja a kapcsolódás. Testi és lelki egészségünk, sikereink vagy kudarcaink nagymértékben függnek múltbéli és mostani kapcsolataink minőségétől. Egy kapcsolat, vagy egy közösség lehet szerető, támogató. Olyan, mint egy védőháló vagy annak ellenkezője, energia elfolyató, mérgező, és lehet e két véglet között sokféle árnyalat.

Az ősi hawaii létben fontos volt örömet adni és örömet meríteni a kapcsolatokból, kifejezni az egymás és minden létező iránti tiszteletünket. Támogatni egymást, együttműködni olyan családban, közösségben ahol mind az egyén, mind a közösség jólléte fontos. Összhangban lenni a természettel, tisztelni az Életet, ismerni a létezés törvényszerűségeit és eszerint élni örömben és életerővel.

A szeretet a kapcsolódás tiszta minősége

Ez alatt az  önmagunkhoz való szeretetteljes kapcsolódást is értem, hiszen az Aloha önmagunkkal kezdődik.  Ha mi magunk rendelkezünk szeretettel, akkor megosztani is tudunk. Azonban ezek még csak szép szavak. Ahhoz, hogy ne így legyen, nem mindig elegendő csak a felszínt érinteni. Érdemes elmerülni a szemmel láthatatlan érzelmi világokban, ahol a legmélyebb traumák és igazságok rejtőznek.

Életünk történései során gyakran elhangolódunk a harmonikus állapottól. Az ősi hawaiiak ilyen esetekben fordultak az emberi lélek és a valóság természetét jól ismerő kahunához. Kahuna elismert, nagyrabecsült gyógyító, sámán, spirituális vezető, valamely terület szakértője. A kahuna ismeri a láthatatlant, ami formálja a látható valóságot. A tudást kahunák őrizték  évszázadokon keresztül  és ez a tudás kevesek számára volt elérhető. A gyerekek közül a kahuna jelölteket gondos megfigyelés alapján választották ki, felkészítették  és próbatételeknek vetették alá.

Ahhoz, hogy a szeretet áramlásában legyünk jó, ha tudatosak vagyunk

Egy szép hawaii történet szerint, amikor megszületünk olyanok vagyunk, mint egy Fénnyel teli tál. Világít a lelkünk fénye, isteni esszenciánk. Azonban életünk bizonyos eseményei és a rossz tapasztalataink következtében fekete kövek, zsákok vagyis feldolgozatlan nehéz érzelmek – harag, félelem, szégyen, bűntudat, vádaskodás stb.- kerülnek a tálba és lelkünk fénye halványodik. Ahogy egyre több a “kő”  elveszítjük a kapcsolatot valódi lényegünkkel.

Ennek a következményei: elkülönülés, akár energiarabló kapcsolatok, fizikai vagy lelki fájdalmak, szenvedés, betegség. A blokkokat, feszültségeket testünk memóriái őrzik, gátolva az életerő szabadon áramlását. Az egészség, az életerő, öröm visszaállításához szükséges a blokkok feloldása, a “fekete kövek” eltávolítása, így tudunk visszatérni újból a szeretet állapotába.

A hawaii megközelítés

Az emberi lény természetét és a létezés törvényszerűségeit értő, szerető, gondoskodó spiritualitás. Az ősi  Hawai’in élő kahunáknak hatalmas tudása és eszköztára volt a eredendő harmóniában létezéshez, hogy visszatérhessünk eredeti természetünkhöz. Talán ezért kezdtem vonzódni a polinéz tanításokhoz, mert az élet örömének a megéléséről és megosztásáról, az önmagunkhoz, isteni lényegünkhöz való visszatalálásról szólnak. Huna néven váltak ismertté ezek a Hawai’i tanítások. A Hunát  átjárja a Létezés, a Teremtés és a Természet megértése és  tisztelete. Megvannak benne az eszközök az örömteli kapcsolódáshoz és az életenergia – a Mana megteremtéséhez.

HUNA, a LÉT mélységeiben gyökeredző sokezer éves tiszta forrás. Nem egy felszínes spirituális divatirányzat.  Gyakorlatias és időtálló.

A hawaii lelki, szellemi tanítások, a világlátás  hozzájárulhat az egészséges, elégedett élethez, rendezett kapcsolatokhoz, a természetes harmóniához. Ezek olyan minőségek, amit jó szívvel a világnak adhatunk. A mi rezgésünk, a mi üzenetünk az univerzum felé. (Folyt. köv.)

Szeretettel,

Kutics Marianna

Eredeti cikk a MI Magazin oldalán

 

Ha szeretnél elmélyülni Hawai’i szigetek lelkiségében, szellemi hagyományaiban várlak szeretettel egy 2 napos intenzív workshopra, tanfolyamra:

https://szabadaramlas.hu/tanfolyam-workshop/huna-hawaii-szellemi-ertekei-osi-tradiciok-a-gyakorlatban/

Aloha Hawai’i 1. rész