“Ohana azt jelenti család és senkit nem hagyunk hátra. “

(Lilo és Stitch )

 

A fák is tudják és mi se felejtsük el, mert mindannyian összetartozunk. (KALA)
Az erdő, mint ohana:
A természetes erdő egy összefonódó rendszer. A fák is közösségben élnek, megosztják a táplálékot társaikkal, gyökereiken keresztül cukoroldattal támogatják a rászoruló szomszédaikat. Nem csak önmagukkal törődnek. Egyedüli faként élve nehezebb az élet. Együtt sokkal könnyebb. Szoros ökoszisztémában támogatják egymást, kedvező mikroklímát alakítanak ki, védik egymást a szárazságtól, vihartól és még számos előnye van az erdei közösségnek. (Peter Wohlleben: A fák titkos élete című könyve után szabadon.)
Az erdő egy nagy család. Tanulhatunk a fáktól.

 

Ohana, azt jelenti család

 

Ohana  befogadó, támogató, egymásra figyelő, egymást tiszteletben tartó, együttműködő közösség.
Együtt élünk vagy együtt dolgozunk, valamit közösen teszünk. Ohana, ahol a ALOHA, a szeretet és öröm áramlik, ahol a szeretet cselekszik, ahol megbecsüljük egymást és ott vagyunk egymásnak, ha baj van. Ahol kibontakozhatnak képességeink. A kedvesség, megértés, segítség oda-vissza áramló folyamat. Együttműködés, mert a folyamat nem lehet mindig egyirányú, a harmónia elvei mindenkire vonatkoznak. S ne felejtsük el, hogy az Aloha önmagunkkal kezdődik. Önmagát becsülő, szerető ember tud figyelni, megérteni, adni.

Lehetséges ez?

Egy szép hawaii történet szerint, amikor megszületünk olyanok vagyunk, mint egy Fénnyel teli tál. Világít a lelkünk fénye, isteni esszenciánk. Aztán életünk eseményei, rossz tapasztalataink következtében fekete kövek (harag, félelem, szégyen, bűntudat stb.) kerülnek a tálba és lelkünk fénye halványodik. Ha sok a kő elveszítjük a kapcsolatot valódi lényegünkkel. Elkülönülés, fájdalom és szenvedés.

Igen,
ha hajlandóak vagyunk meghallgatni, megérteni egymást és önmagunkat, rendezni a gondolatainkat és érzelmeinket, őszintén kommunikálni, tenni a jól létért, az örömért. A Világmindenséggel, Teremtéssel összhangban. (KA HANA PONO)

OHA – örömteli szeretet
ANA – teremtés, megújulás, elégedettség

OHA a tarot növény hajtása is, amit visszaületnek a földbe a következő generáció számára.

Ohana, azt jelenti család

Ez nem megy magától, Hawai’in sem ment mindig, ezért tenni kell és valakinek el kell kezdeni.

A saját jóllétünkért, a családunkért, az ősök emlékezetéért, a generációs minták megváltoztatásáért.  Igaz, hogy mások helyett nem tudunk megoldást hozni, de ha mi változunk azzal változik a világ és hatással van a többiekre, még akkor is,  ha látszólag nem történik semmi. A mi harmóniánk hozzáadódik a Világmindenség harmóniájához. Ez a mi hozzájárulásunk.

Ohana, azt jelenti család

 

A témához ajánlott cikkek:

Huna – A bölcsesség hawaii útja

Tradicionális Ho’oponopono ma

Huna – Hawaii  tradíciók – Toxikus kapcsolatok, kötések

Ohana, azt jelenti család