Aloha Hawai’i  2.rész   – Mi Magazinban megjelent cikkek

 

Aloha Hawai'i 2.rész

 

 

Nagy nagy tisztelettel és szeretettel igyekszem közvetíteni a hawaii kultúrának azt a részét – nem csak a ho’oponopono -, ami megérkezett hozzám és megértéssé vált bennem. Tisztán tartva, nem keverve különböző ezoterikus, spirituális  irányzatokkal, egyedül az új  tudományos felismerésekkel kapcsolom össze, hiszen Hawai’i bölcsessége ősi hawaii nyelvezettel írja le a szemmel láthatatlan valóságot és törvényszerűségeket, amiből és ahogyan a fizikai valóságunk születik. S a kétféle tudás és felismerés szinkronban van egymással.

Hawaii spiritualitás szűk körben ismert, méltatlanul.

Alkalmas önismeretre, a tudat tágítására, kapcsolataink felszabadítására, test – lélek tehermentesítésére, a láthatatlan folyamatok felismerésére, gyógyulásra, életerő és öröm teremtésére. A Hawai’i szigetek lelkiségének, szellemi hagyományainak összefoglaló, közismert elnevezése Huna. – Az elnevezés valószínűleg Max Freedom Longtól származik, aki iskolai tanítónak érkezett 1917-ben Oahu szigetére. Tanítómtól kapott információm szerint, amit Long Hunaként könyveiben leírt az nem eredeti hawaii.

Mi is Huna?

Amit ma Hunának hívunk az  ősi tudomány és művészet. Híd a fizikai valóság és  a láthatatlan világok között. A fizikai jelenségeken túli megértés. Ide tartoznak a hawaii gyógyító és sámáni hagyományok. A Huna fókuszában az örömteli élet, az életerő megteremtése, az egészséges egyén és egészséges közösség, szeretetteli kapcsolatok állnak. Kapcsolódás a forráshoz, kapcsolódás a mindenben jelenlevő istenihez.

Egyes források szerint a Huna 35 000 éves és a föld ősi tanításai közé tartozik és talán olyan földrészről származik, ami ma már nem is létezik. Talán a messzi Plejadok csillagképből. A hawaii történelem eseményei ellenére történetekbe, táncba, énekekbe avatatlan szem elől  rejtve maradt  fenn. Szerencsére bizonyos részei hozzáférhetővé váltak a világ számára. Nagyon komlex, nagyon mély és kevéssé ismert tudás ez.

Aloha Hawai’i 2. rész

 

Területei a teljesség igénye nélkül

  • emberi kapcsolatokról gondoskodás, a tradicionális Ho’oponopono
  • Ho’omanamana, vagyis hogyan teremts életerőt, örömteli valóságot
  • kapcsolat az ősökkel, az ősök üzenetei
  • kapcsolódás az álmok világához
  • kapcsolódás a hawaii angyali lényekhez, Awaiku tudatosság
  • az ősi elemekkel való “munka”
  • szellemek világa

és sok minden más…

A hawaii gyógyító hagyományok talán legfontosabb területe: kapcsolatokkal való mélységes törődés.

A konfliktusok és a velejáró érzelmi sérülések emberi létünk velejárói. Mindannyiunk életében voltak és vannak  olyan események amikor ez megtörténhet. Az ősi hawaii gyógyító hagyományokban törekedtek arra, hogy mihamarabb megoldják, feldolgozzák a “nehéz” érzelmeket és visszaállítsák a harmonikus állapotot. Tisztában voltak azzal, hogy testi és lelki problémát okozhat, ha az előző cikkben említett a szimbolikus fénnyel teli tálban csak gyűlik a “fekete kő” évtizedeken át, rosszabb esetben egy életen át. Ilyenkor, ha nem vagyunk tudatosak elhagyjuk az örömöt, a szeretetet, a szabadságot. A külvilághoz a sérüléseken keresztül kapcsolódunk, hiszen világból hozzánk érkező információt tapaszatalaink szűrőin át érzékeljük és dolgozzuk fel. Sokrétű dolog ez. Kialakulnak téves hiedelmek magunkról, másokról, a valóságról.

Elfelejtjük, hogy kik is vagyunk valójában, mi a helyünk a világban, és nem utolsósorban nem tudunk szeretetet adni és befogadni sem. Hawaii lelkiség azt mondja, hogy nem vagyunk életünk áldozatai, sokkal inkább életünk irányítói vagyunk.

ALOHA és PONO –  Egyetemes elvek és a kapcsolatok gondos ápolása

 

Aloha és Pono egyfajta hozzáállás az élethez. Visszatérés a szeretethez és a harmóniához, ha elhangolódtunk tőle. Minél előbb annál jobb, de sohasem késő.

“He kehau ho’oma’ema’e ke aloha”

“A szeretet olyan, mint a tisztító harmat”

PONO jelentése:

A szeretet értékrendje, harmónia, tiszta szándék, tisztelet, megértés, egyensúly, összehangolódás az az univerzum éltető energiáival. Ponoban élni tudatos döntés: helyes gondolkodás  és cselekedet önmagunkkal, másokkal, a környezettel, a természettel. PONO és egészség kéz a kézben jár.

Egy hawaii mondás szerint: ”Ha PONO-ban élsz a szellemed boldog.” 

A spirituális törvények be nem tartása betegséget okozhat. A megoldatlan érzelmi problémák  betegséget okozhatnak. A betegség mindig az egyensúly hiánya, az energia áramlás megakadása és ez gyakran kapcsolati konfliktusból ered. A gyógyuláshoz a változás elkerülhetetlen. Hawaii hit szerint a gyógyulás kb. 80 %-ban spirituális, a maradék 20 % fizikai szinten történik.  Ezt alátámasztja az epigenetika tudománya is, miszerint a sejtjeinkre ható érzelmi és gondolati környezet az elsődleges meghatározója az egészségnek, betegségnek. Bizonyos érzelmek, mint hála, szeretet, nagyrabecsülés, jószándék, egység érzése gyógyítják a testet és a lelket.  A mérgező érzelmek, mint pl. harag, szégyen, vádaskodás, bűntudat, irigység stb. ellenkező irányba változtatják meg vérünk kémiai összetételét és a sejtekhez közvetített üzenetet. ( Dr. Bruce Lipton munkássága)

Tradicionális Ho’oponopono

A konfliktusok megoldásához volt egy csodálatos eszközük, szertartásuk a tradicionális ho’oponopono. A tradicionális ho’oponopono a hawaii gyógyító hagyományok, szellemi örökség része és nem azonos az ismertebb modern, négy mondatos változattal. Az ősi ho’oponopono olyan együttlét, közös folyamat – nehezebb esetekben akár több is-, amely az egész OHANA – család- és az ősök szellemének bevonásával zajlik és a végén minden résztvevő őszinte elégedettséget érez. A folyamat során eljutnak a probléma gyökeréhez, feldolgozzák a sérüléseket, a résztvevők mély megértéshez jutnak, az érzelmi energetikai szálak megtisztulnak és  visszaáll a harmónia. A folyamatot egy hozzáértő Haku – vezető-  irányítja.

Mivel nem a több száz évvel ezelőtti Hawai’in élünk,  jogosan merülhet fel a kérdés; Tudunk-e ebből hasznosítani valamit? Tapasztalataim szerint igen!

Minden mindennel kapcsolódik. Ha én változom a világ is változni fog és nem csak az én érzékelésemben, hanem másokéban is. A tudatosság új szintjeinek ébresztésével, tiszta szándékkal lebonthatjuk magunkban azt,  ami elzár a szeretettől. Saját változásaink hatnak a nagy Egészre, tanítva-alakítva a családi mezőt.

Szeretettel,

Kutics Marianna

 

Eredeti cikk a MI Magazin oldalán

Ha szeretnél elmélyülni Hawai’i szigetek lelkiségében, szellemi hagyományaiban várlak szeretettel egy 2 napos intenzív workshopra, tanfolyamra:

https://szabadaramlas.hu/tanfolyam-workshop/huna-hawaii-szellemi-ertekei-osi-tradiciok-a-gyakorlatban/

Aloha Hawai’i 2. rész