AlohaA Huna egyetemes elvei

A Huna 7 alaptétele,  a teremtett világ, az ember és az univerzum kapcsolatának elvei. Szerintem csodás, tiszta, egyszerű összefoglalása a létezés törvényszerűségeinek ősi, hawaii nyelvezettel.

A Huna egyetemes elvei

A Huna 7 törvénye

A Huna 7 törvénye, vagy Aloha filozófia Serge Kahili King által vált ismertté. Érdemes néhány percre elmerülni a mondatokban, mert minden mondata esszencia, útmutató lehet a valódi változás felé:

IKE                     A világ (világod) olyan, amilyennek hiszed

KALA                 Nincsenek határok (korlátok)

MAKIA               Az energia követi a figyelmet

MANAWA          A jelenben férsz hozzá a saját erődhöz

ALOHA              A szeretet az, ami boldoggá tesz

MANA                Az erő, a képesség, az energia belülről fakad

PONO                 Életed igazsága a téged körülvevő valóságban mérhető

A Huna egyetemes elvei sokhelyen feltűnnek a világhálón, általában azonban nem pont ebben a megfogalmazásban. A cikkben az elvek tisztán az Aloha szellemiséget tükrözik, a magyarázatok az én megértésemet.

 

 

IKE – A világ(od) olyan amilyennek hiszed/gondolod

A Huna első törvénye, az IKE, a gondolatok, érzelmek, a szavak teremtő ereje. A gondolatok, érzelmek finom energiája a kvantummezőt megszólítva válik szilárd anyagi valósággá. A kvantumfizika egyik üzenete, hogy a világ nem objektíven létező, hanem elválaszthatatlan szálakon kapcsolódik ahhoz, aki érzékeli. (A megfigyelő.) Az új  tudományos megközelítés szerint a fizikai valóság a Tudat (egyéni és csoporttudat) kivetülése.

Mit jelent ez?

A világot a saját szűrőinken, a világról és magunkról alkotott hiedelmeinken keresztül érzékeljük. Minden tapasztalatunk a fizikai valóságban a gondolataink, hiedelmeink, érzéseink, élethez való hozzáállásunk eredménye. Így teremtjük a saját és a közös valóságot.

A Huna egyik  üzenete:

Meg van a képességünk megváltoztatni a gondolatainkat, s ezáltal tudatosan alakítani az életünket.

Az Ébredés folyamatához van egy univerzális módszerünk az ítélkezésmentes, éber figyelem, amely alkalmas tudatosságunk mélyítésére. Általa megfigyelhetjük gondolataink és érzelmeink áramlását. Berögzült sémáinkat, blokkjainkat, szokásainkat, hajlamainkat és szándékunk erejével áthangolhatjuk azokat.

Legyünk tudatában, hogy gondolataink igazságai életünk igazságai és az igazság csak a szemlélő nézőpontjából létezik. – Az érzékelt valóság nem objektív. Az éber figyelem, ami az érzékelés megváltozásához vezet, új színekkel gazdagítva az életet.

A világ minden töredék másodpercben újjászületik. Kérdés, hogy a szokásos automatikus elme működéssel teremtjük ugyanazt vagy hasonlót, vagy tudatosságunk teréből valami újat, jobbat. Kilépni fájdalmaink, félelmeink, a kaotikus érzelmeink és gondolataink hálójából,  begyógyítani sebeinket, betölteni hiányainkat elismerem gyakran nem egyszerű “feladat”, de érdemes törődni magunkkal, hogy egy tisztább, szeretettelibb rezgésállapotba jussunk.

A Tudatosság ereje abban van, hogy tudatában vagyunk annak, kik is vagyunk valójában. Emlékezzünk isteni természetünkre! Itt a felelősség és itt a szabadság lehetősége.

Hozzátartozó minőségek:   

Tudatosság, Tudatos gondolkodás, Éberség, Megértés, Fehér szín, Hétfő

A mítoszokban HINA Istennő személyesíti meg.  A szépség istennője, női energia, hozzátartozik a víz, az óceánok, a Hold, a megújulás, intuíció.  Megérzések általi mély kapcsolódás a természettel. Hina mozgásba hozza a megrekedt energiákat.

KALA – Nincsenek határok

KALA két fajta megközelítése:

A Huna nem hisz a határokban, az univerzum korlátlan, valódi lényünk végtelen.  Sokkal több minden lehetséges. Lássunk túl a korlátokon, ismerjük fel határtalan énünket és kreativitásunkat. Nincsenek határok köztünk, minden kapcsolódik mindennel. Semmi nincs elválasztva, hatással vagyunk egymásra. Kapcsolódunk egymáshoz, az Univerzumhoz, nem vagyunk elkülönülve Istentől. Lépjünk túl a szétválasztottságon!  Minden az Egyből születik!

A világ egy rugalmasan változó energia háló, dinamikus kölcsönhatások rendszere. Egyéni energia mezőink összekapcsolódnak, így hozzuk közösen létre a globális valóságot. Engedjük el behatároló gondolatainkat, oldjuk korlátainkat, legyen ez a hozzájárulásunk az emberiség harmonikus tudati átalakuláshoz. Szívünk terén át kapcsolójunk a végtelen szeretet energiájához.

Hozzátartozó minőségek:

A Szabadság,  Oldás, Elengedés, Feloldozás, Vörös szín, Kedd

A mítoszokban HAUMEA Istennő, a Föld istennője, a bőség, a jólét és a termékenység istennője személyesíti meg. Hozzátartoznak a kövek és csontok.

 

A Huna egyetemes elvei

 

MAKIA – Az energia követi a figyelmet

A gondolat energia. A fizikai, szellemi és érzelmi energia oda áramlik, ahova figyelünk. Az növekszik az életünkben, azt vonzzuk magunkhoz, amire fókuszálunk. Akkor is így működik, ha  ez tudatos és akkor is, ha nem. – Itt kapcsolódunk a Tudatossághoz (IKE), hogy vegyük észre hova áramlik a gondolati energiánk.

Figyeljünk arra, amit szeretnénk. Ha valamit szeretnénk elérni az életben és találkozunk vele a világban, azt áldjuk meg. Tudatosságunk mértékétől függ, hogy mit engedünk hatni  a világ gondolatáramlásából és milyen lesz a valóságunk.

Hozzátartozó kulcs minőségek:

Fókusz, Szándék, Koncentráció, Összpontosítás, Narancssárga, Szerdai nap

A mítoszokban PELE Istennő, a vulkánok, a tűz, az energia, a szenvedély istennője személyesíti meg. Pele a föld mélyéről megteremti a világot, a földet, amire ráléphetünk.

A folytatásban: MANAWA, ALOHA, MANA és PONO.

Szeretettel,

Kutics Marianna

 

Eredeti cikk a MI Magazin oldalán

Ha szeretnél elmélyülni Hawai’i szigetek lelkiségében, szellemi hagyományaiban várlak szeretettel egy 2 napos intenzív workshopra, tanfolyamra:

https://szabadaramlas.hu/tanfolyam-workshop/huna-hawaii-szellemi-ertekei-osi-tradiciok-a-gyakorlatban/

 

A Huna egyetemes elvei