Hawaii Gyógyító tradíciók – Toxikus kapcsolatok, kötések – amikor megsérül a szeretet, lelkünk elveszett darabkái

Toxikus kapcsolatok, kötések

 

Talán ismerős valahonnan a következő helyzet:
Valaki nagyon szeretne valamit elérni, ahhoz valahova odamenni, találkozni valakivel, készül rá, szóval fontos számára az esemény és végül elkésik, elalszik, beteg lesz, valami hülyeség miatt mégsem megy el stb.

Vagy ezek:
    …nem tud kilépni egy ártó kapcsolatból vagy legközelebb újra hasonlót választ
    …a “húzd meg – ereszd meg”, “szeretlek is meg nem is” kapcsolatok
    …méltatlan kompromisszum
    …egész életében “jó gyerek” marad
    …saját szükségletek alárendelése, mert “megértem” a másikat
    …különböző függések
    …az élet valamilyen területén nem tud átlépni egy bizonyos határt, hogy sikeres legyen 
    …tudja mi a jó neki és mégsem képes abba az irányba menni
     …valami meghatározhatatlan hiány érzése

 


Ilyenkor önmagukban nem érnek sokat a “spirituális jó tanácsok”, közhelyek, mint “Engedd el, Lépj ki az egészségtelen helyzetből, Változtass, Légy Önmagad” stb. 

Legfeljebb az amúgy is jelenlevő feszültséget, “a nem vagyok képes rá, szóval még nagyobb baj van velem” érzését fokozzák.

Valami visszahúzza, nem engedi tovább. Lehetséges, hogy ezek mögött a tünetek mögött toxikus kötés áll.


Mi is jelentenek a toxikus kapcsolatok, kötések és hogyan kapcsolódik a hawaii gyógyító tradíciókhoz?


Hawaii gyógyító tradíciók nagy hangsúlyt helyeztek a harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatokra, hiszen kapcsolataink minősége nagymértékben meghatározza fizikai, mentális és érzelmi egészségünket. Egy közösség, család akkor működik jól, ha a tagok szeretetet táplálnak egymás iránt és így mindenki jól érzi magát.

A Huna azt mondja: „ALOHA – A szeretet az, ami boldoggá és egészségessé tesz.”
Igen, szeretet nélkül nincs élet.
A kapcsolódás nemcsak a látható fizikai síkon történik, az csak a jéghegy csúcsa, hanem jórészt a fizikai szemmel nem látható finom terekben.


KALA – „Nincsenek határok.” –, ennek egyik jelentése, hogy nincsenek határok köztem és közted, nincsenek határok köztem és a Mindenség között. Nem vagyunk elválasztva, még ha a szétválasztottság illúziójában élünk is.


Kicsit távolabbról szemlélve a létezés egy bonyolult kapcsolati háló. Az élet megnyilvánult formái  folyamatos, dinamikus kölcsönhatásban állnak egymással.


Hogy tudjuk ebben a változó folyamatban a szeretetet megtapasztalni?


Minden kapcsolat energetikai kapcsolódás is.

A tradicionális Ho’oponopono megvizsgálja az emberek közötti érzelmi valóságban létező szálakat, az ú.n. AKA szálakat. Vagyis megnézi mi van a jéghegy csúcsa alatt. Ezek a szálak, zsinórok fontos információt adnak egy kapcsolat minőségéről.  Áramolhat szeretet, hála, tisztelet nagyrabecsülés illetve félelem, harag, ragaszkodás stb.  Megállapítható a kapcsolat  tápláló vagy destruktív volta és a két véglet közötti összes árnyalat.


Hogyan alakul ki? Mi lehet  a következménye?


Nagyon mély téma,  emberi létünk alapjához az “én” magjához, az alapvető önazonossághoz kötődik. Akkor alakul ki, amikor még építjük az identitásunkat.


Elsődleges szint: Általában a gyerekkor.


Hogyan lehet, hogy a szabad szellemként született emberi lénnyel ez történik?
Képzeljük el magunkat egy pillanatra kicsi gyerekként. A szüleink szeretetétől függünk, ezen múlik a létünk. Ám sok esetben szüleink nem tudnak feltétel nélkül szeretni és elfogadni. (Ezért nem érdemes haragudni rájuk vagy okolni őket, ők sem voltak tökéletesek, azt adták tovább, amit adni tudtak.)
A kicsi gyerek szemével a szülők vagy felnevelők „nagyok és erősek”. A gyerek függ tőlük és igyekszik elfogadhatóvá válni. Erős az igénye a szeretetre és a támogatásra. Ezért elutasítja önmaga egyik részét, mert csak így érzi magát „elfogadhatónak” és igazodik a családi szabályrendszerhez.
Elég egy “megfelelő pillanatban” mondott kritika, vélemény pl. a gyerek valami “rosszat csinál” vagy azt hiszi hogy “rosszat csinál”, a bűntudat érzése utat enged a toxikus kötés létrejöttének.
Így történhet az identitás elvesztése, átalakulása a feltételekhez kötött szeretet miatt.


A Huna szerint van egy spirituális „gerincünk” egy csatorna amin keresztül érkezik a lélek egy tiszta „én vagyok„ állapottal. Ehhez kapcsolódik aztán a sérülés során a kihasználható, szerethetetlen, vesztes, rossz stb. címke, ami a spirituális gerincben hozzátapad a tiszta én vagyok állapothoz.
A mérgező kötés jellemzője, hogy nem tudunk róla. Vagy annyira régen történt, hogy nem emlékszünk rá vagy annyira fájdalmas, hogy jobb nem tudni.
Egy biztos, valahol ott bujkál belül valami rossz érzése. Egy fekete darab az önazonosulásban.
Az érzelmi világban megjelenési formái általában lánc, vas, fekete sisak, póráz, kampó, beton stb.


Másodlagos szint:


Amikor az ember élete során újból „bevonzza” a kötéshez illő helyzeteket, személyeket. Vagy bizonyos élethelyzetekben ezek a kötések „felébrednek”, aktivizálódnak.
Pl. Valaki valamit nagyon szeretne, éppen tenni kellene egy lépést és valami történik:   Elfelejti, elfárad, elkésik, elalszik, megbetegszik vagy egyszerűen képtelen rá.
A kötés aktivizálódik, ha valami fel akarja bontani a struktúrát. Ezeket hívjuk önszabotáló folyamatoknak. Az érintett nem tudja igazából kifejezni önmagát, megélni önmaga teljességét és ez kihat az életére.


Életünk során a szülőkön kívül természetesen másoktól is “becsúszhatnak észrevétlenül ilyen megkérdőjelezhetetlen igazságok”. Mindenkitől, aki fontos az érintettnek. Ilyenek lehetnek pl. tanárok, barátok, a társ és nem utolsó sorban a spirituális tanítók.
Itt is, mint mindenben nagy szerepe van a tudatosságnak.

Alap kérdés: “Kire hallgatsz vagyis kinek adod át a hatalmat önmagad szeretete helyett?”

A hiedelmek észrevétlenül becsúszhatnak és megkérdőjelezhetetlen igazsággá válhatnak.
A szeretet ad jogot a kritikára.


A jó hír, hogy a mérgező kötés átalakítható, az elveszett rész integrálható és visszatérhetünk egy teljesebb önmagunkhoz. Lehetőségünk van  kapcsolataink áttekintésére, a kötések felismerésére. Az AKA zsinórokon áramló információ  átalakításra , gyógyulásra, eltűnt részeink újbóli integrálására.
A toxikus kötések feloldása egyik területe a  kifinomult pszichológia érzékkel rendelkező  hawaii gyógyító tradícióknak.

Ha szeretnél a témával közelebbről megismerkedni, AKA szálakat felismerni, akkor jó szívvel ajánlom a következő workshopot:

 

https://szabadaramlas.hu/tanfolyam-workshop/huna-hawaii-eletszemlelet-es-szellemi-tudas/

 

Toxikus kapcsolatok, kötések

Hawaii Gyógyító tradíciók – Toxikus kapcsolatok, kötések

Vélemény, hozzászólás?